Oltenia Frig Service Echipamente si instalatii frigorifice

Contact office@oltenia-frig.ro

Tel/fax 0351-411.879

Tunele de congelare

Oltenia Frig Service > Projects > Echipamente frigorifice > Tunele de congelare
Tunel de congelare rapida

Tunelul de congelare este un spatiu frigorific de dimensiuni reduse, cu lungimea mult mai mare decat latimea, complet izolat termic, destinat produselor alimentare pre-ambalate sau vrac, asezate in tavi situate pe rastele. Acest echipament frigorific este utilizat pentru congelarea rapida a produselor din carne, inclusiv carne de peste, produse lactate, produse de patiserie, fructe si legume etc.

Aceste echipamente frigorifice permit scaderea rapida a temperaturii, in vederea mentinerii caracteristicilor produselor depozitate. Scaderea rapida in jurul  temperaturii de +3°C permite evitarea aparitiei bacteriilor, cauza principala a invechirii alimentelor. Tot in acest mod se va pastra prospetimea produselor atat in interiorul acestora cat si la exterior.

In urma decongelarii, produsul isi va pastra caracteristicile initiale, fara a fi pierdut din greutate, prospetime sau din caracteristicile organoleptice.

Aerul are temperaturi de -25°C – -40°C, iar viteza acestuia este de minimum 1,5 m/s fara produse. Ventilatoarele asigura un debit de minim 150 – 300 recirculari pe ora a volumului celulei goale.

Durata ciclului de congelare depinde de tipul de produse, variind de la 2 ore pentru produse marunte preambalate si pana la 24 – 40 ore pentru pasari preambalate în cutii de carton.

Elementele de care trebuie sa se tina cont la dimensionarea unui tunel de congelare sunt:

– racirea produsului trebuie facuta intr-un interval determinat de timp;

– necesitatea realizarii socului termic initial;

– sarcina frigorifica este puternic variabila pe perioada ciclului de congelare;

– debitele mari de aer recirculat;

– disponibilul de presiune la ventilatoare, pentru a penetra masa de produs;

– degajarile mari de umiditate pe durata congelarii.

Echipamente frigorifice